Location/Helyszín

Magyarországon, Velencén és környékén rendezzük meg 2012. 06. 09-17. a 48. Európai BMW Klubok találkozóját. A fő helyszín a Velence Resort & Spa **** szálloda lesz.

Velence Resort & Spa****superior – a Velencei-tó édenkertje

Négycsillagos szálloda, élményfürdő, és rendezvényhelyszín csodálatos természeti környezetbe ágyazva, kristálytiszta levegővel, nyugalommal meghintve.

A Velence Resort & Spa**** azon kevés wellness szállodák közé tartozik, amelyek saját tóparttal és gyógyvízzel egyaránt dicsekedhetnek. Arra törekszünk, hogy ezt az adottságot minél több élménnyel fokozzuk: kulináris különlegességek, exkluzív kezelések, izgalmas programok és csodálatos környékbeli látnivalók csalogatják a kikapcsolódásra, feltöltődésre vágyókat.

http://www.velencespa.com/

Kulturális kavalkád a Velence Resort & Spa környékén

Madárrezervátum
Magyarország egyik legnagyobb, csodálatosan sokszínű vízimadár-közössége él a tó védett nádasaiban és láprétjein. A Madárrezervátum a tó nyugati öblében fekszik, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Tájvédelmi körzet része. Egyedülálló, hogy e ritka madarak többsége valóban látható egy jó távcső segítségével. A ritka élőhelyek között is kiemelkedő jelentőségűek az úszólápok. Az úszólápok az elhalt vízinövényeken szigetszerű életközösséget alkotnak: tőzegpáfrány, zsombéksás, a tőzegmohák több faja, lápi csalán, és a ritka hagymaburok orchidea. Ezek a lassan mozgó, majdnem-szigetek ráadásul a tó vízminőségének fenntartásában is elsődleges szerepet játszanak, mert egyrészt szűrik, másrészt savanyítják a lúgos vizet.
A látogatásra csak engedéllyel, szakvezető vezetésével van lehetőség.

Agárdi Pálinka
A világszerte híres Agárdi pálinkafőzdében 38 féle többszörös díjnyertes pálinka- és párlatkülönlegesség reprezentatív környezetben, tárlatvezetéssel, pálinkakóstoltatással várja az érdeklődőket. Előzetes bejelentkezés alapján, min. 4 fő esetén különleges, kemencés ételkülönlegességekből készült ebéd vagy vacsora is kérhető a kóstoláshoz.

Alkonyati sétahajózás
Gyönyörű látvány a Velencei-tavi naplemente. A 30 perces menetrendszerinti alkonyati sétahajózásra május 1-től október 18-ig szerda, csütörtök és szombati napokon este 7 órai indulással várják az érdeklődőket. Megfelelő létszám esetén egyéni sétahajózást is szervezünk a szállodával szomszédos partról történő indulással.

Pákozd-Sukorói Arborétum
A szomszédos Arborétum a Velencei-tó legszebb táján, 96 hektáros területen terül el. Kis tóval, családi piknikező helyek és a gyerekek számára épített hatalmas “élményvárral” várja a látogatókat. A kilátóból szinte az egész Velencei-tó elénk tárul. Érdemes ide felsétálni, hiszen már a kilátóhoz vezető séta is vadregényes az összeboruló fák alatt.
Cím: Pákozd, Mészeg-hegy, Nyitva tartás: Április.1.- október 31. között, hétfő kivételével 10:00-18:00 óráig.

Ásványkiállítás, kovácsműhely és tájház
a szállodától gyalog 10 percre található a velencei-tavi tájház. Itt látható még egy több száz különleges ásványból, kristályból és kőzetgyűjteményből kialakított ásvány és ősmaradvány kiállítás és egy régi kovácsműhely. A helyszín előzetes bejelentkezés alapján tekinthető meg. A látogatáshoz helyi idegenvezetés biztosított. Érdekes látnivaló családoknak, gyermekeknek.

Cím: Kápolnásnyék, Gárdonyi u. 13. Nyitva tartás: hétfő kivételével 10:00-18:00 óráig

Borkóstolás, bortúrák
Az Etyek-budai borvidék, a Móri vagy a Budafok borváros neves borpincéinek meglátogatása egyenként vagy bortúrába szervezve, helyi specialitásokkal fűszerezett kóstolással egybekötve mámoros élményt ígér. A bortúrákhoz előzetes egyeztetés alapján idegenvezetést is biztosítunk.

A pákozdi Katonai emlékhely pincéjében szintúgy lehetőség van a környék boraiból válogatott ízek kóstolására. A borkóstolásra előzetes bejelentkezés alapján, igény szerint falusi ízek, vagy zsíroskenyér kíséretében várják a vendégeket.

Csókakői vár és Mór nevezetességei
A Csókakői várrom Fejér megye egyetlen, középkori eredetű vára. A móri Lamberg-kastély megtekintése után érdemes egy sétát tenni a kastély parkjában. A barokk stílusú Kapucinus templom, a Boldog Gizella szobor, a Nepomuki Szent János szobor, valamint a Láncos-kastély és a Régi pincesor (présházak és a pincesorok) és a bormúzeum Mór legnevesebb látnivalói.

Martonvásár
Ha egy igazán romantikus sétára vágyik, látogasson el a martonvásári Brunszvik Kastélyba! A hangulatos angolparkban egy kis tó terül el, amelynek festői szigetén hatalmas, árnyas fákban gyönyörködhet.

A kastélyban Beethoven Emlékkiállítás állít emléket a nagy zeneszerzőnek, a park mellett Óvoda Múzeum működik, amely bemutatja a magyar óvodatörténet korabeli tárgyait, játékai. A kiállítás mellett a gyerekek kipróbálhatják dédszüleik gyermekkorának néhány játékát. Érdekes látnivaló családoknak, gyermekeknek.

Kirándulás Pákozdra
A helység legismertebb látnivalói a Mészeg-hegyi ’48-as Emlékmű, a Doni-emlékkápolna és a Pákozd-Sukorói Arborétum (további információ az Arborétum című bekezdésnél), Tájmúzeum és Halászati kiállítás. Érdemes megtekinteni az Európa-szerte ritkaságnak számító geológiai gránitformákat, a Pákozdi ingóköveket. A helység további két kedvelt pihenőhelye a Bella-tó és az Anikó-forrás.

Székesfehérvár
Tegyen egy napos kirándulást megyeszékhelyünkön, Székesfehérváron a magyarság első, valódi városában. Az egykori koronázó város történelmi látnivalókban igen gazdag, feltétlenül érdemes megcsodálni belvárosát, régészeti és képzőművészeti gyűjteményeit, különleges és értékes köztéri alkotásait. A Városház tér az Országalmával és a Püspöki Palotával, a Romkert, a Szent István Bazilika, valamint a városközponttól kissé távolabb fekvő, romantikus Bory-vár megtekintése feledhetetlen élményeket nyújt csakúgy, mint a sokszínű, hagyományos rendezvények.

Kirándulás a Váli-völgybe
A völgy a csendet, nyugalmat kedvelők közkedvelt helye. Festői környezetben, a Váli és a Vértesacsai vízfolyás találkozásánál helyezkedik el az Alcsútdobozi Arborétum. A 40 hektáros területen helyezkedik el hazánk legeredetibb angolparkja. Az újjáépített kápolna és a babaház kiállításoknak ad otthont, míg a kastélykertben elhelyezett padok és pihenőhelyek a pihenést szolgálják. A kulturális látnivalókat keresőknek ajánljuk az Alcsútdobozi Habsburg-kastély maradványokat az istállóval, uradalmi épületekkel. A Váli kastélymaradványokat, Vajda-házat, középkori tornyot szintén érdemes megtekinteni.

Sétahajózás
Május 1-től október 18-ig a hét minden napján lehet menetrendszerű járatokkal hajózni a Velencei hajóállomás és Pákozd, Szúnyog sziget között. Szintén a velencei hajóállomásról induló 50 perces sétahajózásra is lehetőség van a hét minden napján.

Tác-Gorsium
A Régészeti Park a fejér-megyei Tác község határában lévő nagy római kori ásatás területén található. A közel 200 hektár nagyságú területen a Kr.u. I. században katonai tábor állott. Mára a Szabadtéri Múzeum a feltárt romterületen túl állandó kiállítás, kőtár és kulturális programok segítségével ismerteti meg a látogatót a letűnt korok világával. A római ünnepekhez igazodó programok közül – melyeket a kifejezetten erre a célra épített színtéren tartanak – az évadnyitó Floralia és a nyárvégi Ludi Romani rendezvények antik darabok bemutatásával, gladiátor játékokkal, felvonulásokkal és egyéb programokkal szolgálják az ókor kulturális örökségének terjesztését.

Tanösvénytúra
A környezetismeret órával egybekötött kenutúrát maximum 35 fős csoportok számára minden évben április és október között indítják egy kb. 4 km hosszú vízi tanösvényen. A Velencei-tó nyugati nádasait túrakenukkal kb. 1,5 óra alatt evezik végig a résztvevők. A túra változatos élőhelyeken át vezet: nyílt vizeken, nád- és iszapszigetek között, illetve szűk, vadregényes, nádi ereken, ösvényeken. A tanösvény útvesztői, növény- és állatvilága hasonlatos a rezervátumban találhatóhoz, de elkerüli a madárrezervátumot, nem érint védett területeket.

Vértesi natúrpark
Hazánk egyik legszebb vidéke igen gazdag természeti, kultúrális és történelmi látnivalókban. A dolomithegység erősen szabdalt felszínén ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal, valamint földtani érdekességekkel ismerkedhetünk meg. Alföldi tájat idéző hangulatot varázsolnak a gémeskút, a szürkemarha-gulyák, a majorsági épületek, a vizes élőhely gazdag növény- és állatvilága. A régmúlt idők nyomába a csákvári Geszner-házból induló pusztabuszozással is betekinthetünk a 15-20 fős ekhósszekerekkel. A Natúrparkban 2 lenyűgöző gyalogtúra útvonal, a Vidrafű tanösvény és a Haraszti-hegyi tanösvény is csalogatja a különleges természeti értékekre kíváncsi vendégeket. A mesés környezetben épült a csákvári Geszner-ház természettudományi kiállítása vetítéssel egybekötött ismeretterjesztő előadás egészítheti ki, amely mélyebb betekintést enged a természeti látnivalók körébe. A Vértes hegység peremén épült Bolgártanya változatos csoportos gyermekprogramokat kínál, mint a bálahömpölygetés, pulicsalogatás, nyúlvadászat, fazekas foglalkozás, méhészet bemutatása, stb.
A Vértesi Natúrpark gasztronómiai ajánlata
Ha igazi kulináris élvezetre vágyik, kóstolja meg helyi ételkülönlegességeinket! Hagyományos bográcsban készült pásztorétel különlegességeink között megtalálhatók pl.: a pusztai ízvilágot felidéző szürkemarha gulyás és pörkölt, slambuc, pásztortarhonya.
Konyhánkban helyi specialitásként készítjük a csákvári mustáros-tejfölös szeletet vagy a csíkvarsai marhafelsálat. Az ide látogató vendégeknek lehetőséget kínálunk egy igazi falusi disznóvágáson való részvételre, ahol megkóstolhatják a saját kezük által készített toros ételeket is. Az itteni ízvilág megismeréséhez mindenkinek ajánljuk a tanyasi tálon lévő hideg fogásokat: házi sonka, szalonna, füstölt kolbász, szürkemarha szalámi, házi lekvárok, savanyúságok, kemencében sütött pogácsa.
Ételkínálatunk kiegészítéseként saját készítésű bodzaszörpöt ajánlunk, valamint lehetőséget nyújtunk a helyi borok és pálinkák kóstolására.
Az általunk kínált fogásokat olyan háziasszonyok készítik, akik szívesen bevezetik az érdeklődőket a helyi gasztronómia rejtelmeibe.